Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών

πόνος, απόστημα

Η άμεση αντιμετώπιση του οδοντικού πόνου είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο λόγω της μεγάλης έντασης που μπορεί να αποκτήσει αλλά και λόγω του γεγονότος οτι κάποιες φορές αποτελεί σύμπτωμα δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων.

Συχνές παθολογικές οντότητες που προκαλούν οδοντικό πόνο είναι η πολφίτιδα, το οξύ φατνιακό απόστημα και το οξύ περιοδοντικό απόστημα.

Η πολφίτιδα είναι φλεγμονώδης αντίδραση του πολφού του δοντιού, του μέρους δηλαδή του δοντιού που βρίσκονται τα αγγεία και τα νεύρα. Η φλεγμονή αυτή είναι απάντηση του πολφού σε ερεθιστικά γι’αυτόν στοιχεία, όπως η τερηδόνα ή γενικότερα η γειτνίασή του με βακτήρια και στοματικά υγρά, όπως συμβαίνει σε περίπτωση κατάγματος του δοντιού. Μπορεί να προκαλέσει έντονο διαξιφιστικό είτε σφυγμώδη πόνο και σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η διενέγεια ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης). Με την θεραπεία αυτή επιτυγχάνεται άμεση ανακούφηση από τον πόνο.

Στο οξύ φατνιακό απόστημα το δόντι έχει ήδη νεκρωθεί κι ο πόνος προέρχεται από τους ιστούς πέριξ της ρίζας του. Πρόκειται για φλεγμονή αυτών των ιστών σαν απάντηση στα βακτήρια που βρίσκονται στο νεκρωμένο δόντι. Και σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται η άμεση ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) για άρση των συμπτωμάτων και αποφυγή επιδείνωσης της φλεγμονής.

Το οξύ περιοδοντικό απόστημα κάποιες φορές μπορεί να ομοιάζει με το οξύ φατνιακό απόστημα με τη διαφορά οτι η φλεγμονή εδώ προέρχεται από τα ούλα, ενώ το δόντι είναι ζωντανό. Συνήθως ένας τοπικός καθαρισμός της περιοχής αρκεί για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που προκαλεί.